400 Grove

Architect Interview
 
Rainscreen

RAINSCREEN
400 Grove reinterprets San Francisco’s beloved bay window to create a modern faceted facade. The custom-designed wood dowel rainscreen—composed of stained, sustainably-sourced redwood, a nod to another Bay Area tradition—works with the high-performance window system to soften afternoon sun and provide evening privacy.

Hayes Valley Landscape

LANDSCAPE

Fougeron Architecture and Marta Fry Landscape Associates have composed a spacious haven that is private yet connected with the neighborhood. Within the central courtyard a rolling landscape of bamboo groves provides a natural screen, while creating a tranquil open space.

Kitchen

KITCHEN

Beautiful, flexible and functional, SieMatic kitchens—finished in Agate and Greige with integrated wall shelving systems and Cameo White Corian counter tops—are an essential component of 400 Grove’s refined modern interiors. Smart design features, developed over 40 years, include patented systems that maximize storage.

Virtual Doorman

VIRTUAL DOORMAN

State-of-the-art remote doorman service, the first of its kind offered in San Francisco, further enhances 400 Grove’s security and convenience. Virtual Doorman’s professional operators are available 24/7 to greet guests, receive deliveries and assist residents. Using the integrated web portal and smartphone app, residents can grant access for visitors and services on the go.

Wood Flooring

WOOD FLOORING

Sustainably sourced wide-plank oak flooring, finished with natural oil, complements the modern interior. The FSC-certified wood comes from the Benedictine monastery of Admont, Austria, which has cultivated wood products since it’s founding in 1074.

Hayes Valley Rooftop Views

ROOFTOP TERRACE

Finely detailed materials, plantings and furnishings create an open-air lounge with commanding views of Hayes Valley. This modern retreat enhances the sense of openness and complements the city’s urban culture.